Question & Answer

Op deze pagina worden uiteenlopende vragen en antwoorden over DVM-Exchange gepubliceerd. Het streven is om de lijst met vragen aan de hand van praktijkvoorbeelden uit te breiden. 

Praktijkvoorbeeld 1
Partij X is bezig met een inventarisatie omtrent het implementeren van het DVM-Exchange protocol in een systeem dat DRIPS’en beheert en aanstuurt. Het streven is om het mogelijk te maken om vanuit een verkeerscentrale een DRIPS in het eigen systeem aan te sturen middels DVM-Exchange. Onderstaande vragen hebben betrekking op de gepubliceerde documentatie van DVM-Exchange op deze website.

Vraag 1: klopt het dat zowel cliënt als server dezelfde SOAP endpoint aanbieden?
Antwoord 2: nee, niet hetzelfde IP-endpoint.

Vraag 2: En dat het hier gaat om SOAP zonder speciale toevoegingen (ws-*)?
Antwoord: correct.

Vraag 3: dus SOAP 1.1?
Antwoord 3: Correct:  “The protocol uses SOAP v1.1 over an HTTP/1.1 transport.”

Vraag 4: als dit zo is, dan moet de server het endpoint weten van de cliënt. Ik zie nergens dat dit endpoint wordt doorgegeven in het protocol, dus ik neem aan dat dit van te voren op de server geconfigureerd dient te worden (en dan teruggezocht aan de hand van gegeven sourceId)?
Antwoord 4: correct.

Vraag 5: “tussen clients en servers wordt een beveiligde netwerkverbinding gerealiseerd. Authenticatie en gegevensbeveiliging worden op dat niveau geregeld.”. Hoe vindt authenticatie precies plaats? Gebeurt dit op basis van client certificates, IP authenticatie, of anderszins? En gegevensbeveiliging? Gewone SSL-certificaten? Vpn?
Antwoord 5: Dit is geen onderdeel van het protocol maar kan met iedere gangbare en nieuwe methode worden ingevuld. Dus op basis van IP-adres, met SSL-certificaten, etc.

Vraag 6: Hoe kan ik toegang krijgen tot de Testsuite van DVM-Exchange?
Antwoord: verwacht wordt dat deze op korte termijn vrijgegeven wordt. Hierover zal breed gecommuniceerd worden.

Vraag 7: Wat is de complete documentatie set voor het technische deel van het DVM-Exchange protocol?

Antwoord:

  • XSD 2.5 - het technische schema waaraan alle DVM-Exchange berichten moeten voldoen;
  • IDD 2.5.4 - de technische beschrijving van de protocol versie 2.5 (dit is de XSD), aangepaste versie 2.5.5 is nog in de maak;
  • Appendix DVM-Exchange 2.5 Devices 2.5.6 - beschrijving parameters voor devices bij XSD 2.5;
  • Appendix DVM-Exchange 2.5 Services 2.5.8 - beschrijving van services behorend bij XSD 2.5.